Skip to content

 

FF

Blog

Razumijemo vaše potrebe i pružamo kvalitetna rješenja.
 

Cijena izrade web stranice

Često imamo upite oko cijene izrade web stranice. Cijena izrade web stranice ovisi o puno faktora i na takvo pitanje nema univerzalnog odgovora.

U ovom članku ćemo objasniti zašto ne postoji neka univerzalna cijena izrade web stranice na osnovu koje biste mogli pretpostaviti koliko će iznositi vaša investicija.

cijena izrade web stranice

By FULL FAKTOR

Elementi i faze – izrada web stranice

 

Vaša web stranica mora imati jedinstvenu internetsku adresu: domenu. Domena je osnovni temelj web stranice nakon čega kreće izgradnja web strance. Ta domena može biti besplatna (sve pravne osobe u RH imaju pravo na besplatnu .hr domenu, https://domene.hr/portal/home) a možda se odlučite i za neku plaćenu domenu. U svakom slučaju, izbor domene je važna stvar po kojoj će vas Vaše stranke prepoznavati što naravno utječe na cijenu izrade web stranice.

Web stranica mora negdje biti smještena, i to je vaš slijedeći trošak: cijena smještaja vašeg sadržaja (hosting) može jako varirati, od nekoliko stotina kuna godišnje pa sve do nekoliko tisuća kuna mjesečno. Hosting je vrlo važna stvar kako sa stajlišta brzine web stranice tako i sa sigurnosnog aspekta. Sve naše stranke uz opciju održavanja web stranica, hosting stranice dobiju besplatno. Na taj način želimo spriječiti bilo kakve sigurnosne rupe na web stranici koji bi mogli utjecati na fukcionalnost same web stranice. Cijena izrade web stranice, dakle, sadrži troškove za hosting.

Uz vašu domenu bi svakako bio poželjan i neki certifikat (SSL) pa time nastaje još jedan trošak koji isto može znatno varirati. SSL certifikat je osnovni sigurnosni element kojeg tražilice (google,…) podrazumijevaju. Bez SSL certifikata tražilice će Vašu stranicu rangirati vrlo nisko te će njena posjećenost biti vrlo mala. Sama web stranica nema svrhe ako joj je posjećenost mala ili nikakava, a velika posjećenost web stranice je moguća samo ako je tražilice rangiraju visoko. Cijena izrade web stranice bez SSL certifikata je manja, ali takva stranica nema smisla.

Današnje web stranice su vrlo zahtjevne za izradu i održavanje i taj trošak će ovisiti o nizu čimbenika: vaš site mora imati moderni prilagodljivi dizajn, sadržaj mora biti SEO Friendly (optimiziran za internetske pretraživače), stranice moraju biti tehnički prilagođene i za prikaz na zaslonu mobilnih uređaja, sama izvedba stranice mora biti visokih perfomansi, također mora biti i u čim većoj mjeri zaštićena od raznih malwer napada, a istovremeno mora biti posjetitelju jednostavna za snalaženje i u mogućnosti mu pružiti čim više informacija bez nepotrebnog lutanja vašim webom. Svi ti faktori će utjecati na cijenu izrade vaše stranice. Možda ćete željeti da je vaš site višejezičan pa je to još jedan čimbenik utjecaja na cijenu izrade web stranice.

O ovim faktorima ovisi veličina vaše investicije u cijenu izrade web stranice

Nakon što vaša stranica bude objavljena i dostupna posjetiteljima, tada počinje režim održavanja. Možete sami usvojiti potrebna znanja i održavati svoju stranicu, a možete i taj dio prepustiti tvrtkama specijaliziranim za tu djelatnost. Povremeno ćete htjeti objaviti neki novi sadržaj, dodati zanimljive slike ili video sadržaj, platforma i aplikacije na kojoj je vaš site će se povremeno ažurirati pa nakon svake nadogradnje treba detaljno testirati cjelokupni site, sigurnosnu kopiju sitea uvjek morate imati pa i taj dio podrazumijeva kontinuirani angažman koji ima svoju cijenu. A prije ili poslije će doći i do nekog tehničkog problema kojeg će trebati žurno riješiti.

Nadamo se da je iz svega navedenoga sada jasnije zašto ne postoji univerzalna cjena izrade web stranica. U izradu i održavanje uključeno je previše faktora čija pojedinačna cijena može jako varirati, pa će se ponuda kreirati specifično za svaku situaciju prema željama investitora. Naravno, to vas ne treba obeshrabriti da zatražite ponudu i prilagodite svoje želje i potrebe partnerima koji imaju znanje, iskustvo te želju da vašu stranicu učine najboljom mogućom. Isto tako, samom izradom web stranice posao nije završen nego se rad na održavanju web stranice konstatno provodi te se stranica mora usavršavati zajedno s napretkom tehnologije.

Proširite glas